El domini i el hosting explicats de forma fàcil

Un domini és un nom únic que identifica un lloc web a internet, és el nom de la teva web, així de fàcil. Es compon de 2 parts, el nom en si mateix i l’extensió. En el nostre cas: www.nimia.net, el nom és obvi i l’extensió és .net, que ens va molt bé per què ens relaciona amb part del que fem, és a dir programar i crear webs. Els dominis es divideixen en tres grans grups segons la seva extensió:
  • Dominis genèrics: .com, .net, .org, .gov, .tv, .biz, .edu, .info, .name, .museum, .travel…
  • Dominis territorials: .es, .cat, .fr, .mx, .eu…
  • Dominis de tercer nivell: barreja dels 2 anteriors: .com.es, .com.ar
Cal dir que el domini www.nimia.com el tenen agafat uns americans i no hi ha manera que el deixin anar… així que el deixin lliure el comprem, però de moment estem molt bé amb el .net. Per a nosaltres www.nimia.net és el domini principal, encara que després hem comprat altres dominis perquè sigui més fàcil que ens trobin i també perquè en lloc de la competència els tinguem nosaltres, per això també tenim contractat el domini www.nimia.es i el www.nimia.cat.

O sigui, que puc tenir varis dominis?

Si, tots els que vulguis, però tampoc cal tornar-se boig a contractar i contractar…

I que és un hosting?

Doncs per explicar-ho tot de forma fàcil i que es vegi la relació entre el hosting i el domini ens hem creat la Teoria del Calaix. Nimia-comunicacio-hosting-dominio Imagina que internet és un gran moble format per milers i milers de calaixos, alguns més grans i altres més petits. Cada calaix representa un web. Hi ha empreses que necessiten molt espai per a la seva web i per això han contractat un calaix gran, és a dir un hosting gran. Si la teva web serà merament presencial, amb un calaix petit vas servit.

I si algú vol veure una web com ho fa? Ha d’obrir tots els calaixos fins trobar el que busca?

Això seria molt lent i tediòs, de manera que els calaixos tenen una etiqueta que els identifica i d’aquesta manera podem accedir fàcilment al contingut del seu interior. ¡Aquestes etiquetes dels calaixos són els dominis! I a més puc posar al frontal del calaix totes les etiquetes (o sigui dominis) que jo cregui convenient. Recorda que sense tornar-te boig. Espero que us hagi quedat una mica més clar el concepte domini i hosting.

Per a definir-ho d’una manera més formal:

El hosting o allotjament web, és l’espai on s’emmagatzemen els fitxers d’una pàgina web perquè tothom pugui veure la nostra web a internet. És un espai en un disc dur (servidor) on tindrem totes les dades de la web i els usuaris es connectaran quan accedeixin a la nostra web, blog o botiga on-line. Us hem explicat el domini i el hosting de forma fàcil. Dubtes?